Hospodářská zvířata zažívají transporty smrti. Kdy řekneme STOP?

1. 03. 2015 10:57:08
Případy týrání zvířat i psích „množíren“ vyvolávají mezi lidmi velký rozruch. Děsivé případy, kdy je němým tvářím, které se nemohou bránit, ubližováno, se však netýkají jen domácích zvířat. Ale v mnohých případech i zvířat hospodářských. Zásadní problém, na který upozorňuje i řada nejrůznějších iniciativ, vidím v délce transportu hospodářských zvířat. Ten totiž mnohdy přesahuje hranice únosnosti.

Zvířata jsou převážena napříč Evropou, prakticky jako zboží. Za vše mluví čísla. Za první polovinu roku 2012 jsme vyvezli 39 543 prasat do Maďarska, nebo 12 868 kusů skotu do Nizozemska. V žádném případě se tak nejedná o malé počty. Vzhledem k tomu, že mnoho dopravců nedodržuje s vidinou vyššího zisku předepsané normy, zvířata jsou na sebe namačkaná, trpí stresem a často dochází k jejich zranění. Díky neexistujícímu omezení doby transportu, jsou nucena balancovat při jízdě bez odpočinku klidně desítky hodin, a to za každého počasí. V létě tedy mohou trpět přehřátím a v zimě mrazem.

Tyto podmínky jsou hrozivé pro zvířata, ale v konečném důsledku i pro lidi. Díky okolnostem transportu hrozí, že zvířata se nakazí nejrůznějšími nemocemi. A budeme-li se na situaci dívat antropocentricky, v konečném důsledku to může ohrozit právě i lidské životy. Například ve Velké Británii se díky těmto převozům a obchodování na trzích, enormně rozšířila slintavka a kulhavka.

I když Česká republika byla v některých ohledech napřed před evropskými nařízeními, rozhodně to pro vyřešení situace nestačí. Česká Státní veterinární správa totiž už v roce 2004 zavedla povinné školení pro řidiče a posádky transportních vozidel. Tento krok podnikla jako první země EU.

Plně podporuji snahu mnoha organizací, které chtějí uzákonit maximální délku trvání převozu hospodářských zvířat na osm hodin. Pro je i Evropský parlament, který o věci několikrát hlasoval. Buďto chtěl prosadit osmihodinovou maximální délku anebo maximální možnou vzdálenost přepravy, a to na 500 kilometrů.

I když tyto kamiony směřují buďto na jatka nebo na další výkrm zvířat, dopřejme jim důstojnost. Dopřejme jim to, o čem sami tak často mluvíme. Díky Schengenskému prostoru a dalším finančním zvýhodněním EU se bude se zvířaty obchodovat na velké vzdálenosti ještě více. Proč nejsou zvířata odvezena na jatka nebo dokrmována v lokalitě, ze které pochází? Opět díky penězům, protože jsou převážena stovky kilometrů tam, kde je to levnější. Za naši „konzumní společnost“ trpí němé tváře. Jedině změna legislativy umožní říct STOP transportům smrti.

Autor: Marek Černoch | neděle 1.3.2015 10:57 | karma článku: 21.00 | přečteno: 625x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 102 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1588

Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...